Kroppen har mere end et system.

Når jeg behandler mennesker bruger jeg ofte en del tid på, at forklare hvorfor vejrtrækningsmusklen er interessant, når personen egentlig kommer med ondt i skulderen. Eller hvorfor en hård fødsel fra 10 år siden, kan hænge sammen med nakke og ryg smerter.
Kroppen ses ofte som et meget mekanisk system, en skulder er en skulder. Den kan bevæges x antal grader og kan den ikke det eller er der smerter, så er der noget galt i skulderen.

Sådan fungerer kroppen desværre bare ikke altid!

Kroppen skal ses som ét stort sammenhængende system, som er flettet sammen af flere små systemer.
I Osteopatien ser vi på 3 overordnede systemer:
Det muskuloskeletale, viscerale og cranio Sacrale system.

Det muskuloskelatale systemer er det system, som de fleste nok kender allerbedst. Det er systemet af muskler og knogler. Det er i hvert fald det system jeg, som human fysioterapeut, oprindelig er uddannet i.

Det Viscerale system er for mig, nok det mest glemte system, men også et af de mest spændende. Dette er vores organer, cirkulation og hinder. Organsystemet har faktisk en større påvirkning på vores andre systemer end man måske lige går og tror.

Det sidste er Cranio Sacral systemet, hvilket de færreste ved også er en del af disse 3 systemer. Cranio Sacral systemet er sammenhængen mellem vores knogler i kraniet, korsbenet og vores rygmarvs- og hjernehinder.

Samlet er de ovenstående systemer forbundet af vores fascie system, hvilket gør dem uadskillelige og medvirker til, at systemerne vil hele tiden påvirke hinanden. Dette betyder også, at hvis et system bliver påvirket på den ene eller anden måde, vil der hurtigt ske en påvirkning af de andre. Det er også det der gør, at vi ikke altid kan regne med symptombilledet, da årsagen rent faktisk kan være placeret i et andet system.
Så når jeg støder på en blokering i et led eller en opspændt muskel, er det vigtigt at jeg har en viden om alle systemer. For hvilken nerve innerverer denne muskel? Har vi en blokering i rygsøjlen, som kan have givet denne irritation? Hvad forsyner dette segment i ryggen ellers? og har vi også problemer her? Hvad kan ellers stimulere dette segment? Hvilke organer hører til segmentet?

Et eksempel kan være mavesårshesten; På grund af mavesåret vil der ske en aktivering af nervesystemet, som vil sende signaler til hjernen om, at noget er galt. Hjernen sender impulser tilbage til de segmenter, som hører til det påvirkede område. Hele segmentet og dens forsyningsområde vil derfor blive påvirket. Dette betyder at vi vil få en hest, der er blokeret i ryghvirvlerne i forreste del af sadellejet, forsynede muskler vil være opspændte og forsynede hud område vil blive oversensitivt. De fleste har mødt denne hest, der reagerer på berøring/tryk bag manken, i gjordleje og under maven, samt ved opsadling. I dette tilfælde vil de fleste godt kunne se meningen i, at det ikke hjælper at behandle det cranio sacrale eller muskuloskelatale system, uden også at have startet behandling af det viscerale. For har vi en underliggende problematik, så vil massage, manipulationer eller anden behandling kun have en kortvarigt effekt, hvorefter vi igen vil se denne nerverefleksbue og symptomerne vil komme tilbage.

Vi kan også opleve hvordan problemer i kroppen, kan forplante sig videre på tværs af systemerne over tid. Så hvad der var en øm kæbe efter tandlæge, kan pludselig indvirke på alle 3 systemer pga. Bindevævet. Dette kan du læse mere om her
http://heste-fysio.dk/fascia-kaebeled-og-tungeben/

Så for at komme tilbage til hvor jeg startede: En skulder er ikke bare en skulder og en skade er ikke altid bare en skade (lige den del er nok et emne for sig selv om vores vaskulære system). Det er vigtigt at kende sin anatomi, prøve at adskille primære og sekundære problematikker, samt se ud over symptomerne. Det er sjældent at et system står alene, men når vi først får sat skub i systemer, så vil kroppen altid arbejde mod at genvinde balance.

Er kroppen ikke fantastisk?

Du kan blive den første til at kommentere.