Hvorfor anbefale kapsuntræning fra jorden?

Mange forbinder måske kapsunen med den akademiske ridning og jeg har også oplevet en smule berøringsangst når vi kommer til emnet.
Derfor oplever jeg til tider også lidt opgivende blikke hos de hesteejere jeg besøger, når jeg anbefaler kapsuntræning som en supplement til ridningen.

I mit arbejde oplever jeg ofte heste med problematikker i lænderegionen. Disse kommer til udtryk ved opspænding i muskulatur og bindevæv i overlinien. Jeg oplever heste der kompenserer med overspænding af sine hoftebøjere, hvor lænden trækkes ned eller kortes op. Disse spændinger medfører nedsat sving i ryggen, nedsat funktion af hesten store vejrtrækningsmuskel og bevægelse af ribbenskassen, hvilke medfører en spændt brystkasse. Som du måske kan fornemme, en spænding der hele tiden vil forplante sig videre i hestens krop.
Disse problematikker kan have mange årsager og derfor også forskellige tiltag for, at nedsætte spændingen. Kan nævne mange parametre som foder, stress, udstyr, ridningen, foldskader m.m. og derfor er det vigtigt finde årsagen, så problemet ikke opstår igen og igen.

Har vi en hest der er hurtig til at spænde op og derved låse i overlinien, er longetræning et godt alternativ, hvor hesten kan lære at arbejde med egen balance og fysik, uden påvirkning fra rytteren på ryggen.
Vi ryttere døjer også med en masse problematikker I form af skævheder og skader. Dette har en stor påvirkning på hesten under ridningen. Forstil dig at bære noget på dine skuldre som er halvdelen af din egen højde og 20% af din egen vægt. Vi kan alle forstille os, at vores balance vil blive ufordret. Ved kun små ændringer I underlaget, vil vi føle at vi bliver skubbet ud af balance og kompensere, for at genvinde den. Dette skyldes at vægtstangsarmen er længere og tyngdepunktet flyttes.
Så når en rytter sidder skævt på hesten, vil denne hest konstant skulle kompensere for, at opretholde sin balance og derved belaste sig skævt.

Når vi træner hesten fra jorden bør vi have løsgørende, styrkende og gymnasticerende øvelser for øje.
Ved arbejde med kapsun er målet, at få hesten til at bære sig i en naturlig holdning, at musklerne er afspændte og at hesten taktfast. Dette betyder at hesten skal arbejde i et roligt og afslappet tempo og ikke stresse rundt.
Dette kræver koncentration og tillid fra hesten, så den kan stille ind på dine signaler.
Når vi arbejder med kapsunen har vi ikke længere nogen snore som leder hesten i en bestemt holdning. Dette betyder også, at der ikke er nogen lette smutveje og det kræver arbejde og koncentration fra din side.
Hesten går fra naturens side med en vægtfordeling med 60% på forparten og 40% på bagparten. Vores fornemmeste opgave er derfor at få tippet disse vægtskåle.
Ligesom vi er højre eller ventrehåndet, ser man det samme hos hesten. Hos nogle er det langt mere udtalt end hos andre, hvor vi også vil opleve skævheder I muskelbygningen.
Når vi træner hesten fra jorden kan vi arbejde med disse skævheder, styrke hesten naturlige svage side og derved ligeudrette hesten.

Jeg oplever at der er en stor tendens til, at have fokus på hesten holdning, heri oftest hovedets placering. For hvis hestens hoved er i lod, så går hesten perfekt? Vi bør hellere have fokus på takt, sving og bæring.
Det er her min store forelskelse til kapsunen kommer ind, for ved brug af kapsunen ønsker jeg, at have en hest der arbejder i sin naturlige holdning. Jeg ønsker at have en hest der ligger sig i balance, arbejder fra sin bagpart, har en afslappet overlinie der er i bevægelse, takter rent, for derved at have en hest der arbejder gennem hele sin overlinie og derved også bærer hals og hoved i en naturlig holdning.

Når vi arbejder med kapsunen er der et hav af muligheder, hvor longeringen kun er en del af det. Igennem kapsunen er det muligt at arbejde med mere samlende øvelser fra jorden, for derved lettere at følge det op i ridningen.
Der findes en masse dygtige undervisere, som med glæde hiver rytteren af hesten og vil hjælpe med at bygge hesten op fra jorden af. Derudover findes der en masse gode videoer på nettet omkring træning i kapsun, både for begyndere og øvede.

Som alt andet, skal longetræningen ikke stå alene, men være en del af en varieret træning.
For vil vi have en stærk og sund ridehest, skal vi arbejde med mange forskellige parametre som smidigheds, styrke, kondition, stabilitets og psykisk træning, men også restitution, men det er jo en anden historie.
Så har du tid, overskud og mod på at lave en drejning i dine normale arbejdsmetoder, så er kapsuntræningen måske en af dine nye udfordringer?

Du kan blive den første til at kommentere.